Ако животът ти дава лимони…. намери 10 начина да ги използваш

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lemons_crate

Природата ни осигурява толкова много полезни неща. Като лимоните, например. Те са чудесна добавка към всяка напитка, подобряват вкуса на много ястия, служат като обезмирисител, премахват петна и какво ли още не. Представяме ви 10 начина за употреба на лимоните в домакинството.

1. Пране
Прибавете половин чаша лимонов сок към бялото пране, вместо да използвате белина. 

2. Освежаване на въздуха
Тази идея е особено подходяща за студените зимни дни, когато въздухът е затворените помещения е по-сух, заради радиаторите или климатика. Налейте вода в малък съд и го поставете на котлона. Прибавете лимонов сок или лимонови корички, пръчка канела, няколко зрънца карамфил и обелки от ябълки. Оставете го на тих огън за известно време и стаята ще се изпълни с приятен аромат.

3. Изсветляване на коса
Смесете лимонов сок и вода в съотношение 2 към 1 и напръскайте косата си със сместта. Излезте на терасата, вземете си хубава книга и оставете слънцето по естествен път да изсуши и изсветли косата ви.

4. Почистване
Напръскайте с малко лимонов сок кухненските плотове и други замърсени места, като рафтовете в хладилника, например. Оставете за няколко минути и почистете с влажна кърпа. За допълнителна дезинфекция може да прибавите към лимоновия сок и малко ябълков оцет.

5. Премахване на петна
Може да е нужно малко повече търкане, но със сигурност е по-добро от използването на силни химикали. А и няма да ви е нужно да ходите на фитнес, за да направите мускули на ръцете. Използвайте смес от лимонов сок, оцет и вода, за да премахнете петна по мивката и в банята.

6. Гуакамоле
Заради авокадото в него, гуакамолето бързо покафенява и губи приятния си зелен цвят. Но има много лесно решение! Поръсете го отгоре с малко лимонов сок (без да го смесвате) и след това го пъхнете в хладилника. Лимонът действа като естествен консервант и при много други храни. 

7. Почистване на мазнини
Не се нуждаете от силни препарати, за да премахнете мазнините от тенджерите и тиганите – трябва ви само един лимон! Напръскайте повърхността на съдовете с лимонов сок и оставете за пет минути. Използвайте сода, за да изтъркате по-упоритите и загорели места.

8. Изсветляване на тъмни петна по кожата
Прилагайте тази идея само докато сте удома, защото ако излезете на слънце ефектът ще е обратен и петната ще потъмнеят. След като сте взели душ, капнете 1-2 капки лимонов сок на по-тъмните петна по кожата си. Внимавайте, защото лимонът избелва и цвета на дрехите.

9. Дресинг за салати
Забравете за готовите дресинги за салати, пълни със сол, захар и изкуствени аромати, опаковани в пакетчета и бутилки, които скоро ще се озоват на боклука. Всичко, което ви трябва, е лимонов сок и малко зехтин. 

10. Ароматизиране на вода
Добавянето на няколко капки лимонов сок към чаша вода прави вкуса й по-интересен и носи на организма ви допълнителни полезни вещества. Лимоните са чудесен източник на калций, а също така съдържат и по-малки количества желязо, мед, калий и витамин В. И разбира се никога не изхвърляйте лимоновите корички! Настържете ги на дребно, изсушете ги и ги използвайте за приготвянето на различни сладкиши.

 Статията е предоставена от: organichno_logo

Източник: wakeup-world.com; Превод: Рослава Стоянова; Снимка: http://foter.com/


Прочетете още:

honey  15 алтернативни начини да използвате меда

fb_cover  Как да ставаш здрав, докато спиш?

homemade_lotion  Рецепта за луксозен домашно приготвен лосион

yoga_green_body  Как да бъдете по-търпелив родител

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,473 преглеждания

Comments are closed.