Див лимон – отглеждане и информация

Васил Русев
Васил Русев
8 Минути

Див лимон (Poncirus trifoliata) – това е сорт, който принадлежи към род Citrus, семейство Rutace. Много близък роднина е на обикновения и зеления лимон.

Това е храст или ниско дърво, достигащо до 2,5 – 6 м височина. В някои случаи расте до 10 м. Стволът е прав, покрит със светлосива или зеленикаво гладка кора. Младите издънки са светлозелени сплетени, имат тръни с дължина 5-10 cm.

Шиповете се намират в оста на листата. Листата са овални, трилистни, гладки, лъскави, дълги 10-12 см, дълбоки в средата, тъмнозелени. През есента те получават жълт цвят.

Цветовете са бели, с диаметър около 5 см, с изразен аромат на лимон. Цъфтежът настъпва по едно и също време или преди цъфтенето на листата (през април-май).

Плодовете са кръгли или овални, с диаметър 3-6 см, наподобяващи външен вид на малки портокали. Кората е дебела, леко космата, ярко оранжева. Месото е сочно, маслено, горчиво-кисело, съдържа 20-50 големи бели семена. В пулпата на лимона има жлези, в които се натрупва горчиво етерично масло, поради което плодовете на това растение имат ниска хранителна стойност. Зреенето им става в началото на есента.

Див лимон – произход и значение

Родината на растението Див лимон е Индия и Северния Китай, където сега това растение е широко разпространено. Култивиран  е също така в Южна Азия, Латинска Америка и Япония.

Дървото е много светло. Устойчиво е на замръзване, понася температури до -25°C. Първите 3 години расте сравнително бавно, дава добър растеж от 4 години – до 40 см на сезон. Средната продължителност на живота е около 100 години.

Въпреки факта, че плодовете на Дивия лимон са годни за консумация, те не се ядат заради съдържанието на горчиво етерично масло в месото.

Зелен лимон – Царят на коктейлите и дресингите

Зеленият лимон или т.нар. лайм е дърво с височина от един и половина до пет метра, клоните на което са покрити с малки бодли. Кроната е много гъста. Съцветията са събрани в няколко бели ароматни цвята, растението може да цъфти и да дава плодове през един вегетационен период. Лаймът може да цъфти с подходяща грижа през цялата година, особено по време на дъждовния сезон (късна пролет). Най-голямата реколта се прибира в края на лятото.

Плодовете на зелен лимон приличат на малко яйце, обикновено с размери 4-6 сантиметра в диаметър. “Месото” на лайма е зеленикаво, има богат горчиво-кисел вкус. Кората е гладка, лъскава, след пълното узряване на плода става много тънка и има нюанси от жълто до зелено.

Разпространение

Културата произхожда от тропическите пояси, а лаймът влиза в промишлено производство едва в края на 19-и век на малките Антили. В днешно време насаждения от зелен лимон се отглеждат в Индонезия, Индия, Латинска Америка и Западна Африка. Ограничено количество и единични бройки се срещат и в Европа.

Основният дял от производството на зелен лимон на световния пазар принадлежи на Индия, Египет и неговата родина – Антилски острови. Този плод е добре адаптиран специално за тропическия климат, който е изключително сходен с обикновения лимон, защото в тропическите страни, “кисел цитрус” е известен просто като лимон.

Сортове Зелени лимони

Сред основните сортове може да се различи австралийският лайм, който има кръгла или продълговата форма. В някои подвидове в Австралия може да се намери лимон с червена “плът”.

В Западна Индия и Мексико пък виреят най-малките по рзмер от всички съществуващи сортове.

В Средиземноморието има няколко разновидности, като най-известен е слакият лайм..

Този цитрус често се кръстосва със своите роднини, като се получават хибридини сортове.

Структура

Лаймът е богат на макро и микроелементи: калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, желязо, цинк, манган, селен; витамини от група В, витамини А, С, Е, К, фолиева киселина. Цитрусовият сок съдържа лимонена киселина (около 7%). Също така лаймът съдържа мастна киселина и етерични масла. Калоричната стойност на 100 g плодове е 30 kcal.

Аскорбинова киселина в налична в по-големи количества в лайма, отколкото в други представители на цитрусовите плодове.

Готвене със Зелен лимон

Лаймът може да се консервира и да се използва за храна, сок или дресинг след много дълго време.

Лимоненият сок произвежда лимонена киселина. Маслото от лайма служи като ароматизатор при производството на безалкохолни напитки.

Цитрусовите плодове се използват и като подправка, придавайки на ястията екзотичен вкус (обикновено в азиатската кухня). В Тайланд лаймът се поставя в почти всички ястия, коктейли (включително алкохолни), салати, маринати, сосове, пресни сокове.

В Индия лаймът се вари и суши, след което се разбива на прах, който се прибавя към прясно приготвен ориз. Мексиканците пък приготвят прясна риба в лимонов сок.

Благодарение на силната си миризма плодовете се използват като ароматизатор (масло, гел и плодов сок). Дори лаймовите листа се смилат и се добавят към сложни подправки.

Цитрусът се комбинира с риба, месо, птиче месо, ориз, морски дарове, плодове. Обикновено за ястия се вземат пресни плодове или се сушат.

Медицински приложения

Той има свойства, подобни на тези на лимона: тонизира, укрепва съдовите стени, има антивирусно, бактерицидно действие. Естествен антисептик. Помага за зарастване на рани, бъдейки регенериращ агент. Полезен е и при кървене на венците.

Благоприятно засяга стомаха на пациенти с гастроентероколит или гастрит с ниска киселинност.

Използва се за лечение на настинки, болки в гърлото, запушване на носа, чувство на слабост, мускулна умора. Укрепва имунната система, възстановява носната лигавица.

Зеленият лимон намалява сърдечната честота с повишен пулс, помага при треска.

Сокът от лайм в традиционната медицина се използва при проблеми с пикочните канали и урината.

Употреба в козметиката

Сок от лайм и етерични масла, съдържащи се в неговата тъкан, добре свиват порите, избелват пигментираната кожа, унищожават мастните точки, контролират секрецията на мастните жлези. Използва се в козметиката, която насърчава растежа и укрепването на ноктите и косата. Отличен лек е за пърхот.

Зеленият лимон подобрява кръвообращението в капилярите, подмладява кожата, изглажда бръчките, облекчава проявите на розацеята, възстановява увредените клетки. Използва се при лечение на сериозни проблеми с кожата: комедони, брадавици, циреи, херпесни изригвания (често в традиционната медицина). Помага за лекуването на натъртвания, премахва зачервяванията.

Екстракт от лайм се използва и за създаването на парфюм.

Опасности

Семената от плодове от лайм съдържат токсични вещества.

Употребата на Зелен лимон не се препоръчва за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания с висока киселинност, панкреатит, язва на стомаха.

След хранене с лайм е необходимо да се изплакне устата, тъй като цитрусовият сок ерозира емайла на зъбите. В допълнение, плодовете могат да предизвикат алергична реакция при някои хора.

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА