Див лимон (Poncirus trifoliata) – това е сорт, който принадлежи към род Citrus, семейство Rutace. Много близък роднина е на обикновения и зеления лимон.
Това е храст или ниско дърво, достигащо до 2,5 – 6 м височина. В някои случаи расте до 10 м. Стволът е прав, покрит със светлосива или зеленикаво гладка кора. Младите издънки са светлозелени сплетени, имат тръни с дължина 5-10 cm.
Шиповете се намират в оста на листата. Листата са овални, трилистни, гладки, лъскави, дълги 10-12 см, дълбоки в средата, тъмнозелени. През есента те получават жълт цвят.
Цветовете са бели, с диаметър около 5 см, с изразен аромат на лимон. Цъфтежът настъпва по едно и също време или преди цъфтенето на листата (през април-май).
Плодовете са кръгли или овални, с диаметър 3-6 см, наподобяващи външен вид на малки портокали. Кората е дебела, леко космата, ярко оранжева. Месото е сочно, маслено, горчиво-кисело, съдържа 20-50 големи бели семена. В пулпата на лимона има жлези, в които се натрупва горчиво етерично масло, поради което плодовете на това растение имат ниска хранителна стойност. Зреенето им става в началото на есента.
Див лимон – произход и значение
Родината на растението Див лимон е Индия и Северния Китай, където сега това растение е широко разпространено. Култивиран е също така в Южна Азия, Латинска Америка и Япония.
Дървото е много светло. Устойчиво е на замръзване, понася температури до -25°C. Първите 3 години расте сравнително бавно, дава добър растеж от 4 години – до 40 см на сезон. Средната продължителност на живота е около 100 години.
Въпреки факта, че плодовете на Дивия лимон са годни за консумация, те не се ядат заради съдържанието на горчиво етерично масло в месото.
Зелен лимон – Царят на коктейлите и дресингите
Зеленият лимон или т.нар. лайм е дърво с височина от един и половина до пет метра, клоните на което са покрити с малки бодли. Кроната е много гъста. Съцветията са събрани в няколко бели ароматни цвята, растението може да цъфти и да дава плодове през един вегетационен период. Лаймът може да цъфти с подходяща грижа през цялата година, особено по време на дъждовния сезон (късна пролет). Най-голямата реколта се прибира в края на лятото.
Плодовете на зелен лимон приличат на малко яйце, обикновено с размери 4-6 сантиметра в диаметър. “Месото” на лайма е зеленикаво, има богат горчиво-кисел вкус. Кората е гладка, лъскава, след пълното узряване на плода става много тънка и има нюанси от жълто до зелено.
Разпространение
Културата произхожда от тропическите пояси, а лаймът влиза в промишлено производство едва в края на 19-и век на малките Антили. В днешно време насаждения от зелен лимон се отглеждат в Индонезия, Индия, Латинска Америка и Западна Африка. Ограничено количество и единични бройки се срещат и в Европа.
Основният дял от производството на зелен лимон на световния пазар принадлежи на Индия, Египет и неговата родина – Антилски острови. Този плод е добре адаптиран специално за тропическия климат, който е изключително сходен с обикновения лимон, защото в тропическите страни, “кисел цитрус” е известен просто като лимон.
Сортове Зелени лимони
Сред основните сортове може да се различи австралийският лайм, който има кръгла или продълговата форма. В някои подвидове в Австралия може да се намери лимон с червена “плът”.
В Западна Индия и Мексико пък виреят най-малките по рзмер от всички съществуващи сортове.
В Средиземноморието има няколко разновидности, като най-известен е слакият лайм..
Този цитрус често се кръстосва със своите роднини, като се получават хибридини сортове.
Структура
Лаймът е богат на макро и микроелементи: калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, желязо, цинк, манган, селен; витамини от група В, витамини А, С, Е, К, фолиева киселина. Цитрусовият сок съдържа лимонена киселина (около 7%). Също така лаймът съдържа мастна киселина и етерични масла. Калоричната стойност на 100 g плодове е 30 kcal.
Аскорбинова киселина в налична в по-големи количества в лайма, отколкото в други представители на цитрусовите плодове.
Готвене със Зелен лимон
Лаймът може да се консервира и да се използва за храна, сок или дресинг след много дълго време.
Лимоненият сок произвежда лимонена киселина. Маслото от лайма служи като ароматизатор при производството на безалкохолни напитки.
Цитрусовите плодове се използват и като подправка, придавайки на ястията екзотичен вкус (обикновено в азиатската кухня). В Тайланд лаймът се поставя в почти всички ястия, коктейли (включително алкохолни), салати, маринати, сосове, пресни сокове.
В Индия лаймът се вари и суши, след което се разбива на прах, който се прибавя към прясно приготвен ориз. Мексиканците пък приготвят прясна риба в лимонов сок.
Благодарение на силната си миризма плодовете се използват като ароматизатор (масло, гел и плодов сок). Дори лаймовите листа се смилат и се добавят към сложни подправки.
Цитрусът се комбинира с риба, месо, птиче месо, ориз, морски дарове, плодове. Обикновено за ястия се вземат пресни плодове или се сушат.
Медицински приложения
Той има свойства, подобни на тези на лимона: тонизира, укрепва съдовите стени, има антивирусно, бактерицидно действие. Естествен антисептик. Помага за зарастване на рани, бъдейки регенериращ агент. Полезен е и при кървене на венците.
Благоприятно засяга стомаха на пациенти с гастроентероколит или гастрит с ниска киселинност.
Използва се за лечение на настинки, болки в гърлото, запушване на носа, чувство на слабост, мускулна умора. Укрепва имунната система, възстановява носната лигавица.
Зеленият лимон намалява сърдечната честота с повишен пулс, помага при треска.
Сокът от лайм в традиционната медицина се използва при проблеми с пикочните канали и урината.
Употреба в козметиката
Сок от лайм и етерични масла, съдържащи се в неговата тъкан, добре свиват порите, избелват пигментираната кожа, унищожават мастните точки, контролират секрецията на мастните жлези. Използва се в козметиката, която насърчава растежа и укрепването на ноктите и косата. Отличен лек е за пърхот.
Зеленият лимон подобрява кръвообращението в капилярите, подмладява кожата, изглажда бръчките, облекчава проявите на розацеята, възстановява увредените клетки. Използва се при лечение на сериозни проблеми с кожата: комедони, брадавици, циреи, херпесни изригвания (често в традиционната медицина). Помага за лекуването на натъртвания, премахва зачервяванията.
Екстракт от лайм се използва и за създаването на парфюм.
Опасности
Семената от плодове от лайм съдържат токсични вещества.
Употребата на Зелен лимон не се препоръчва за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания с висока киселинност, панкреатит, язва на стомаха.
След хранене с лайм е необходимо да се изплакне устата, тъй като цитрусовият сок ерозира емайла на зъбите. В допълнение, плодовете могат да предизвикат алергична реакция при някои хора.