Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 19:32 - Лимонът в козметиката
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 20:10


 
 

Pецепти за кожата на лицето
От древни времена лимонът се използва в качество на козметично средство. Сокът от това растение, за уникалните свойства на които подробно е разказано по-долу, се прилага не само като необходим компонент в кремове, лосиони и т.н, но и самостоятелно. Обаче преди да включите лимоновия сок в своята козметична аптечка, следва да определите своя тип кожа.
Прави се това по следния начин: няколко часа след измиването на лицето, минете с бяла папирусна хартия с леко натискане последователно по челото, носа и брадичката, след това с края на хартията към дясната и лявата бузи. Ако на хартията не останат мазни метна - резултатът от теста за мазна кожа  е отрицателен, а кожата - суха.
При наличието на мазни петна в центъра на хартиената лента - теста е положителен, което свидетелства за нормална кожа.
Ако сте наброили повече от пет мазни петна - може да говорим за рязко положителен резултат и съответно за мазна кожа. Освен посочените три, има смесен тип кожа. В повечето случаи при грижата за такава кожа се използват средства за нормален тип кожа.
Всички козметични рецепти, включващи лимонов сок,  са разпределени в съответствие с трите типа кожа.

Маски
Те широко се използват при грижата за кожата на лицето както в козметичните кабинети, така и вкъщи благодарение на значителната ефективност на въздействието на кожата в сравнение с други процедури. Основното дейстие на маските - активизацията на кръвообръщението и подобряването на подхранването на кожата. От сока на лимона може да се приготвят маски за всички типове кожа.

Желтъчно-маслена маска за нормална и суха кожа (омекотяваща)
Необходими са: 1 жълтък от свежо яйце, 1 ч.л олио, 1/2 ч.л лимонов сок.
Способ за приготвяне. Жълтъка разтрийте с олиото, добавете лимоновия сок.
Способ за прилагане. Нанесете маската на кожата за 20 минути, след това измийте с топла вода. Тази маска особено се препоръчва при суха кожа с разширени пори.

Медено-лимонова маска за суха кожа
Необходими са: 1 с.л мед, 5-10 капки лимонов сок, 1/4 ч.л овесено брашно.
Способ за приготвяне. В меда добавете 5-10 капки лимонов сок, овесеното брашно. Всичко внимателно разбъркайте.
Способ за прилагане. Нанесете маската на предварително почистената кожа на лицето за 15 минути, след това измийте с хладка вода или премахнете с помощта на лимонов лосион или настойка.

Маска за мазна кожа
При грижата за мазна кожа се препоръчва ежеседмично да си слагате специални маски. Например, белтъчно-лимонова.
Необходими са: 2 ч.л белтък, 1/2 ч.л лимонов сок.
Способ за приготвяне. Белтъка разтрийте до получаване на пяна и постепенно влейте в него 1/2 ч.л лимонов сок.
Способ за прилагане. Приложете маската послойно два-три пъти. Нов слой се нанася на всеки 4-5 минути. Маската премахнете с тампон, напоен с чай. Тя много хубаво стяга порите, способствайки отстранявайки излишната кожна мазнина.
Същата маска се препоръчва при разширени пори за мазна кожа , а също и при бръчки. Тя може да се приготви и по друг начин: белтъка добре разбийте, добавете лимонена кора. Оставете на лицето за 20 минути.

Маска за отпусната и увяхнала кожа на шията
Необходими са: сок от 1/2 лимон, 1 ч.л олио, 1 белтък
Способ за приготвяне. Внимателно смесете сокът от половин лимон, олиото и белтъка.
Способ за прилагане. Маската нанесете на почистена кожа на шията и дръжте 20 минути. Измийте с помощта на влажна кърпа.

Лосиони


За нормална кожа
В качеството си на лосион за ежедневни протривания може да се използва средството, рецептата за което се описва по-долу.
Необходими са 3 лимона, 500 г мед, 1/2 чаша вода.
Способ за приготвяне. Лимоните измийте и дребно нарежете заедно с обелката, смесете с меда и оставете на тъмно за 4 дена.
Способ за приготвяне. Лимоновата настойка изцедете, разредете с варена вода. Протривайте лицето с помощта на чиста салфетка. След 15-20 минути след нанасянето измийте с топла вода.

За мазна кожа
Освен ежедневното измиване с гореща вода, при мазната кожа е необходим следния лосион.
Необходими са: 1 яйчен белтък, сок от 2-3 лимона, 1/4 чаша одеколон, 1 ч.л глицерин, половин щипка сол.
Способ за приготвяне. Разбийте яйчен белтък, влейте го в шише с широко гърло. Добавете лимонов сок, добавете одеколона. Разбийте до образуване на бяла емулсия. Добавете сол и глицерин.
Способ за прилагане. Протрийте лицето си. Най-добре това да се прави до няколко минути преди сън. Ако след протриването усетите, че кожата се стяга прекалено силно, изплакнете лицето с топла вода с добавяне на сода (за мекота).

За суха кожа
Необходими са: 1 ч.л мед, настойка от цветя от липа (1 с.л за 1/2 чаша варена вода), 2-3 капки лимонов сок.
Способ за приготвяне. Компонентите разбъркайте. За усилване на ефекта сместа може леко да се загрее.
Способ за прилагане. Лосиона добре разбъркайте, нанесете на чиста салфетка. Намокрете със салфетката кожата на лицето, стараейки се да не я натискате или разтривате.

Компреси

За суха кожа
Необходими са: 3 с.л дребно нарязани свежи краставици, 1 ч.л мед, 2-3 капки лимонов сок, 1 чаша вода.
Способ за приготвяне. Нарязаната надребно краставица залейте с вряла вода, отстоявайте 2-3 часа. Настойката изцедете, премахнете утайката, добавете меда, лимоновия сок. Разбъркайте до появяването на пяна.
Способ на прилагане. Памучните тампони, напоени в тази смес, приложете към бузите, челото, брадичката след измиване на лицето. След 30-40 минути изплакнете лицето с топла вода с добавяне на сода или отвара от лайка.

За нормална кожа
Предлагаме универсално средство, с което е полезно да се правят ежеседмично студени компреси за лице (на областта на бузите, челото и брадичката).
Ще са необходими: сок от 1 лимон, 1/2 чаши свежа течна сметана, 1 жълтък; 1/4 чаша водка.
Способ за приготвяне. Към лимоновия сок добавете сметаната, след това водката и разбития жълтък. Сместа съхранявайте на прохладно място.
Способ за прилагане. С помоща на неголеми салфетки направете компрес на "проблемните" участъци на кожата на лицето - бузите, челото и брадичката.

За мазна кожа
На предварително почистено лице може да приложите напоена в топла лимонова настойка салфетка.
Ще ви потрябват: 200 гр лимони, 250 гр водка.
Способ за приготвяне. Пропуснете през месомелачка лимона, залейте течната маса с водка или леко разреден медицински спирт. Оставете да отстои 7 дена, изцедете. Преди използване леко загрейте.
Способ на прилагане. Лицето след измиване на лицето протрийте с тази настойка, след което намокрете кожата с чиста салфетка.

Кремове

За нормална кожа
Кремът за кожа от този тип се приготвя на основата на натурално растително масло - зехтин, ленено, царевично, бадемово, нерафинирано олио - с добавен лимонов сок в много малко количество.
Ще ви потрябват: 1-2 ч.л растително масло, 2-3 капки лимонов сок, останали след настойка листенца от роза, листа и стъбла от билки.
Способ за приготвяне. Във фарфорова кутийка на водна баня загрейте растителното масло. Добавете сок, цветната или билкова смес.
Способ на прилагане. С памучен тампон с нанасен на него крем увлажнете кожата на лицето, протривайте я 2 пъти по така наречените масажни линии.

За суха кожа (крем от лайка)
Ще ви потрябва: 50 гр маргарин, 3 ч.л растително масло, 2 ч.л бадемово масло, 1 ч.л глицерин, 2 жълтъка, 30 гр камфоров спирт, 1/4 чаша настойка от лайка, сок, обелка и среда на 1/8 от лимона.
Способ за приготвяне. Разтопете маргарина на водна баня, добавете, внимателно разбърквайки, растителното и бадемово масло, глицерин, жълтъците, спирта, ситно нарязания лимон със сока, настойка от лайка (1 с.л лайка залейте с 1/2 чаша вряла вода; след 3 часа изцедете настойката).
Способ на прилагане. Крема използвайте за суха, склонна към възпаления кожа. Нанесете за 20-30 минути и премахнете с мека салфетка.

За мазна кожа
Съществуват няколко рецепти за подхранващи лимонови кремове за мазна кожа. Ето някои от тях.
Ще ви потрябват: 2-3 яйчени жълтъка, 100 г сметана, 50 г светъл одеколон, сок от 1 лимон.
Способ за приготвяне. Всички ингредиенти разбъркайте.
Способ на прилагане. Крема нанесете на тънък слой на чисто измита кожа. Предварително може да се направи всяка маска за мазна кожа.

С помощта на лимоновия сок в домашни условия може да приготвите чудесни избелващи средства, способстващи отстраняването на лунички и пигментни петна.

Съществуват много способи за премахване на лунички, но нито един от тях не е в състояние да предотврати тяхното повторно появяване.
Най-ефективното средство против лунички - защита на кожата от слънцето в пролетно-летния период. Обаче може да пробвате някои домашни козметични средства.
Известно е, че лимоновия сок е обладава със силно избелващо свойство. Протривайки с него кожата на лицето сутрин и вечер, може в течение на 2-3 седмици да придобиете пълно отстраняване на некрасивите петънца по лицето. Често се използва специалната лимонова смес.
Ще ви потрябват: сок от 1 лимон, 1 разбит белтък (за мазна кожа - 1 с.л лимонов сок и 1 с.л оцет).
Способ за приготвяне. Ингредиентите внимателно разбъркайте.
Способ на прилагане. Най-добре е това средство да се нанася не на цялата повърхност на лицето, а само на луничките или пигментните петна. По този начин вие ще избегнете некрасивите зачервявания.
Луничките и пигментните петна за мазна кожа през пролетта следва ежедневно да се протриват с парченце лимон. Луничките също ще станат по-малко забележими, ако ги мажете със смес от лимонов сок и водка в равни количества. Ако на шията имате пигментни петна, тях можете да протривате със сок от лимон или да правите маски с кисело мляко. За мазна кожа много ефективно може да стане ежедневното протриване със следния козметичен състав.
Ще потрябва: 1 разбит белтък, сок от 1 лимон, 4 г глицерин, 100 г водка.
Способ за приготвяне. Разбийте на пяна белтък разбъркайте с лимонов сок. Добавете глицерин и водка.
Способ на прилагане. С памучна пръчица внимателно нанесете средството на луничките или пигментни петна.
След 5-10 минути внимателно измийте. Намежете с подхранващ крем.

Не може да не споменем няколко думи за съставките с лимонов сок, способстващи подмладяването на кожата, разглаждането на бръчки и повишаването на тонуса на кожата. Сред тях следва особено да отделим лимоновите кремове.

Крем за старееща кожа
Ще потрябва: цедра и сок от 3 лимона, по 1 ч.л мед и растително масло, 2 с.л течна сметана, 3 с.л одеколон, 1/2 чаша настойка от листенца от роза, 1 чаша вода.
Способ за приготвяне. Залейте кора от лимон с вряла вода, оставете да отстои 10 ч, изцедете. Добавете мед, сок от лимон, растителното масло, сметаната, одеколона, настойката от листенца от роза. Добре разбъркайте.
Способ на прилагане. Нанесете на кожата на лицето и шията за 20 минути преди сън. Остатъците премахнете със салфетка.

Рецепти за косата и кожата на главата
Козметичната грижа е трудно да се представи без грижа за косата. Най-важното условие е, разбира се, поддържането на тяхната чистота. Много промишлени средства,  не само малко способстват за това, но и нарушават структурата на косата, а заедно с това и влошават състоянието на кожата на главата. За това така наречените "народни" средство, т.е. тези, които може да приготвят в домашни условия, никога няма да спрат да се ползват с голяма популярност. По-долу предложените рецепти на съставите за лечение на косата и кожата на главата, в които главен компонент встъпва все същият незаменим лимонов сок.
Сокът от лимон способства отстраняването на различни недостатъци на косата.
Най-прости по способ за приготвяне и прилагане са съставите за оплакване, протриване и балзамите.

Средства за изплакване
Всеки знае, че отварата от сухи нарязани надребно корени  от репей способства премахването на окапване на косата, подобрява техният външен вид. Ако към тази отвара се добави немного лимонов сок, се получи прекрасно средство, обладаващо, освен лечебно действие, със значителен козметичен ефект.
Ще ви потрябват: 1-2 с.л сухи корени от репей, 1/2 чаша лимонов сок, 1 чаша вода.
Способ за приготвяне. Във вряла вода сложете корените от репей, проварете 15 минути, оставете да отстои и изцедете. Когато отварата изстине, добавете в него свеж лимонов сок.
Способ на прилагане. Втривайте в корените на косата, а също използвайте като средство за изплакване след измиване. Той помага при пърход и сърбежи. Изплакнете косата след измиване със свежа настойка от лайка и босилек, взети на равни пропорции.

За мазна коса, склонна към бързо замърсяване, съветваме да използвайте тази настойка.
Ще са необходими: 6 с.л смес от корени на репей, 1 1/2 чаша лимонов сок, 3 чаши вода.
Способ за приготвяне. Сухата растителна смес залейте с вряла вода и лимонов сок. Оставете да отстои 5-7 часа.
Способ на прилагане. Използвайте топъл, втривайки го в кожата на главата 2-3 пъти седмично или като средство за изплакване след измиване.

Лечебни разтривки
Разтривките използват както за подобряване на външния вид на косата (за придаване на обем и блясък), така и за тяхното оздравяване.
Например, при слаба, изредяваща (а също повредени след навиване и боядисване) коса може да се направи подхранваща смес.
Ще ви потрябва: по 1 луковица и жълтък, по 1 с.л репейно масло, шампоан или течен сапун, лимонов сок, 2 с.л мед.
Способ за приготвяне. Сокът от луковица смесете със суров жълтък. Добавете репейното масло, лимонов сок, мед, сапун или шампоан. Разбийте с миксер до образуване на гъста пяна.
Способ на прилагане. Нанесете на влажна коса, леко втрийте в кожата на главата, прикрийте с полиетилен и завържете с топла кърпа.
След 1-2 часа измийте главата.

За да не се омазнява косата прекалено бързо, трябва всекидневно внимателно да сресвате от тях праха. Обаче допълнителните средства при грижата за косата също не биха попречели, особено ако вашата коса се отнася към мазния тип. В този случай следва не по-рядко от веднъж седмично, да се мие с добре подбран шампоан, предварително намазвайки я с лимонов сок или смес с лимонов сок и растително масло.
Намазаната коса, както и в предния случай, се покрива с полиетилен или се завързва с кърпа.
При мазна и изтъняла коса може да се използва и такова средство.
Ще ви потрябва: по 1 ч.л лимонов сок и мед, 2 с.л. отвара от листа и стъбла от столетни, 1 жълтък.
Способ за приготвяне. Смесете лимонов сок с мед и жълтък, добавете предварително приготвената отвара от столетника.
Способ на прилагане. За половин час до измиването на главата за мазна коса втрийте тази смес, покрийте с полиетилен и топла кърпа.
Ако имате мазна коса, можете да изплакнете след миене с топла настойка или отвара от жълт кантарион. Косата, която бързо се омазнява, препоръчва се да се мие не по-рядко от веднъж седмично.
Преди измиване я мажете със смес от лимонов сок с масло от шипка или репей, а чистата коса изплаквайте със свежа настойка от смес на лайка и босилек (в пропорции 1:1).
Омазняването на косата може да се намали с помощта на смес от алое с лимонов сок и мед (по 1 ч.л), а също с жълтък и една скилидка чесън. Средството втривайте в кожата на главата за 40 минути, а след това измийте.
За суха коса много пелезни могат да бъдат компресите от топъл зехтин с добавен на лимонов сок.
Средството се нанася на кожата на главата и влажна коса, главата при това плътно се покрива.

Балсами за коса
За суха чуплива коса предлагаме подхранващ и ароматен балзам, който без особено усилие може да се приготви в домашни условия.
Трябват: 1 1/2 с.л прасковено масло, по 1 с.л бадемово масло и одеколон и 15-20 капки лимонов сок.
Способ за приготвяне. В сместа от бадемово и прасковено масло постепенно добавете одеколон и лимонов сок. Всичко разбъркайте до еднородна маса.
Способ на прилагане. Балзама можете да нанасяте на косата както преди миене, така и след него. След 15-20 минути измийте с топла вода.
За коса от всеки тип подхожда балзама, приготвен по следната рецепта.
Трябват ви: 1 с.л смес от билки (лайка, латинка, жълт кантарион, коприва, цветове от бяла детелина и листа от бреза), по 1/2 чаша растително масло и лимонов сок.
Способ за приготвяне. Билките полейте със смес от масло и лимонов сок, оставете да отстои седмица в плътно затворена кутийка. Изцедете.
Способ на прилагане. Състава нанасяйте на косата след  миене и оставяйте за 1-2 часа, след което измийте с топла вода с добавяне на течен сапун.
 

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 943098
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963