Марокански мариновани лимони

Маринованите лимони са мароканска подправка, резенчета от която напояват с южни аромати и нежно осоляват с лимонова сол меса и постни ястия. Много икономична добавка, която разнообразява и най-скучната манджа. Ще им трябва обаче дълго време - минимум месец, за да се превърнат в деликатес за добавяне към риба, меса или постни манджи. Няколко парченца маринован лимон, разбъркани с две-три шепи нарязани зеленчуци (без добавяне на сол, защото лимоните са солени), като гарнитура около 2-3 риби в тавата ще ви пренесат в летните вечери, където и да сте. Бурканът с жълтите слънца и едра сол ще свети на шкафа над мивката до късна есен с блясъка на лятното слънце и ще ми напомня да добавям по някое и друго лимонче отвреме навреме. Ще си имам до края на следващото лято, когато ще сложа пак.

IMG_0534.JPG

Продукти за 1 буркан от 1,2 л

6 кръгли лимона (избирайте от сорта по-кръглички и тумбести, с щръкнало връхче, те са по-тънкокори и близки до оригиналния марокански сорт, ползван за мариноване)

1 водна чаша едра морска сол (аз купувам гръцка, българската става, но има един мърляв сив цвят)

Приготовление:

Всички лимони са третирани с восъчно покритие, което се налага да свалим. Измийте ги на течаща вода, отрежете им крайчетата, останали от дръжките, и ги сложете в гевгир в голяма купа. Загрейте вода до кипване и ги облейте - аз дори ги оставям 2-3 минути във водата.

IMG_0531.JPG

Изсипете водата. Взимайте лимон по лимон и го изчеткайте с остра четка - аз ползвам една с четина. Не го правете с домашната гъба или четка за чинии, защото със сигурност има остатъци от веро по тях. Изплакнете ги.

IMG_0533.JPG

След това разрежете всеки лимон на 4 по дължината, като не стигате до долу - нека се отвори като цвете. Напъхайте колкото можете сол в разтворения лимон и го сложете в буркана. Наредете така всички лимони. Не е по правилата, но аз единият лимон го нарязвам на четвъртинки и с тях подпъхвам, където има празнина в буркана. Важното е да има колкото може по-малко празнини. Досипете отгоре солта, която е останала. Затворете буркана и го приберете в шкаф.

В продължение на месец - месец и половина отвреме навреме го разклащайте и обръщайте, за да се разнесе сокът, който пускат лимоните. След около седмица ще се освободи място за още 1-2 лимона - добавете веднъж, но не повече. Ако не се е отделил достатъчно сок, за да покрива лимоните, добавете малко прясно изцеден, за да бъдат покрити напълно.

След 6-7 седмици приберете в хладилника и вече дръжте там. На втория месец, а понякога и по-рано са готови за консумация. Ще потъмнеят и омекнат. Можете да ги консумирате директно от буркана, но може и да ги измивате, за да им падне солта. Аз ги ползвам неизмити и не слагам сол в яденето. Могат да се ядат до две години след приготвянето, но препоръчвам да си правите всяко лято.

За консумация режете на резенчета и добавяйте преди готвене. Доста солени са, имайте предвид. Аз слагам по един дебел резен вътре в рибите, когато пека лаврак или ципура. Сосът също става за добавка, но е много солен, а и гледайте винаги да са покрити лимоните и да не остават сухи.

IMG_0561.JPG
Печено грозде с риган и зехтин - акомпанимент за сирена

Печено грозде с риган и зехтин - акомпанимент за сирена

"Отчаяната" лютеница на Силвия - лесна печена домашна лютеница на тава

"Отчаяната" лютеница на Силвия - лесна печена домашна лютеница на тава