Лимоните са здраве

Древните египтяни са вярвали, че яденето на лимони или пиенето на техния кисел сок осигурява ефективна защита срещу различни видове отрови.
Няколко хилядолетия по-късно - в наши дни, учените потвърждават разкритията на известната със своите медицински знания култура.
Всъщност, отдавна хората са наясно със здравословните ползи от консумацията на лимони – техните антибактериални и имуностимулиращи свойства, както и ефективността им в борбата с излишните килограми.
В последната си книга „The Lemon Juice Diet” Тереса Чун разкрива някои от не толкова известните факти за лековитата сила на лимоните. Предлагаме ви някои от тях:
Лимоновата киселина, която се съдържа в плода, е изключително полезна в борбата с акнето. Витамин С, откриващ се в почти всички цитрусови плодове, пък е жизненоважен за сияйния и здравословен външен вид на кожата. Счита се, че лимоните убиват някои видове бактерии, които причиняват акне.
Една от тайните на прекрасната кожа е всяка сутрин да се пие по една чаша лимонов сок, разреден с вода. Друго нещо, което може да направите, е да нанесете с памучен тампон прясно изцеден сок върху засегнатите от акне участъци и да го оставите да престои за една нощ. На следващата сутрин изплакнете. Ако все пак кожното ви заболяване е в прекалено напреднала фаза или има отворени рани, първо се посъветвайте с дерматолог преди да започнете да използвате домашни лимонови лосиони.
Лимоните са верен приятел в битката с всекидневната нервност и умора. Лимоновите благоухания имат успокоителен ефект и по тази причина премахват изтощението, тревогата, напрежението. Освен това вдишването на лимонова есенция повишава концентрацията. В много офиси на Запад се използват освежители за въздух с аромат на лимон, тъй като според редица изследвания така се повишава продуктивността на служителите.
Древните пътешественици възприемали лимоните като божи дар. Те ги използвали за предпазване от различни инфекции. Установили и че малко количество сок от плода утолява жаждата много по-ефикасно, отколкото литри питейна вода.
Лимоните премахват неприятния дъх, който се получава след консумацията на определени подправки, алкохол, цигари. За да поддържате дъха си свеж, изплаквайте устата си няколко пъти на ден с разтворен в чаша топла вода сок от един изцеден лимон. Дъвченето на лимонова кора след всяко хранене също помага.
Жълтите плодове са истински витаминни бомби, съставени от лимонова киселина, калций, магнезий, витамин С, пектин. Тези вещества повишават имунитета на организма и елиминират вирусните заболявания преди да се разраснали.
Ако имате възпалено гърло, прибавете сока от един лимон и една чаена лъжица морска сол към чаша топла вода. С получената смес правете гаргара три пъти на ден за около минута. Консумацията на лимони също е чудесно средство за справяне с болното гърло.
Здравните ползи на плода лимон са над дузина и затова силно се препоръчва неговата употреба.
Цитрусовият плод лимон е сред най-богатите естествени източници на витамин C, който укрепва имунната система на организма. Затова при грип и настинка също помага лимон.
Ракови клетки могат да бъдат унищожени с лимон с ефективност десет хиляди пъти по-голяма от химиотерапията, твърдят учени от института по здравеопазването в Балтимор, САЩ.
Сок от лимон лекува бъбреците и черния дроб като прочиства организма от вредните вещества и спомага за изхвърлянето на токсините. Препоръчва се пресен сок от лимон, разреден с вода, да се пие сутрин на гладно.
Със своя киселинен характер сокът от лимон има алкализиращ ефект върху телесните течности, като спомага за възстановяване на равновесието на ph в организма.
Лимоните съдържат също фитонутриента хесперетин, за който е доказано, че облекчава симптомите на алергия, пише apteka-optima.com.
Освен това съдържащият се в кората на плода лимон флавоноид тангеретин помага ефективно в борбата с болестта на Паркинсон и някои заболявания на нервната система.
Водоразтворимият витамин Р, рутин, на който е богат един лимон, подобрява състоянието на хората, които имат очни проблеми, освен това има благоприятен ефект върху заболяването диабетна ретинопатия, а хесперетинът в него понижава нивото на кръвната захар, ако то е високо. Затова е препоръчително при диабет и преддиабетно състояние да се консумира лимон.
Освен това консумацията на един средно голям лимон повишава значително нивата на витамин C в организма и по този начин спира кървенето от венците, твърдят индийски учени.
Като цяло антиоксидантите в плода лимон неутрализират свободните радикали в организма и помагат против стареене на клетките.
Аромат на лимон помага и срещу срес и депресия и се използва често в арома и спа терапията.
4 яну 2013
2738

Подобни новини