Реклама

Малкият зелен цитрусов плод - лайм, е подобен на лимона, но е по-полезен. Британските моряци в миналото са знаели, че зеленият лимон ги спасява от скорбут - заболяване поради недостиг на витамините С и Р, по време на плавания. В популярните алкохолни коктейли "мохито" и "маргарита" лаймът присъства като основна съставка. Безалкохолното питие лаймада може да се приготви подобно на домашната лимонада. 

Необходими продукти за 5 чаши лаймада:

3 бр. лайм
1 л тоник
3-4 с.л. захар
1 шепа листа от мента
ледени кубчета

Зелените лимони са изключително полезни за еластичността на кръвоносните съдове и за сърцето. Сокът им е с богато съдържание на  витамин С, калций и фолиева киселина – витамин В9.

Ако изцедите сок от лайм върху предварително нарязана плодова салата от ябълки и банани, ще запазите по-дълго естествения цвят на плодовете. Сокът е подходяща подправка към свежи зеленчукови салати.

Сокът от зелен лимон подобрява вкуса на рибните ястия и морските деликатеси.

Включете лайм като част от вашата диета за понижаване на холестерола.

Флавоноидът хесперидин в зелените лимони, понижава не само холестерола, но и нивото на триглицеридите в кръвта. Той предпазва и от разширени вени. 

Антиоксидантът лимоноид е компонент в сока от лайм, който неутрализира свободните радикали и проявява антиканцерогенно действие. Помага на кожата да изглежда млада, свежа, подобрява общо здравето и забавя стареенето.

Кората на лайм съдържа инхибитор на меланин. Под влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи кожният пигмент меланин се активира и образува лунички по кожата. Масажиране на лицето с кора от лайм намалява пигментните петна. Стимулира образуването на колаген и предотвратява появата на бръчки.

 

Есенцията от лайм, поставена в ароматична лампа, дезинфекцира помещението при грип и други вирусни, и бактериални инфекции, предавани по въздушно-капков път.

 Ароматът действа освежаващо,

- повишава паметта,

- подобряват настроението,

- премахва проблемите със сексуалната функция,

- подобрява съня.